Psychotrauma- en stressor gerelateerde stoornissen

Terug

Wanneer er sprake is van psychotrauma- en stressor gerelateerde stoornissen betreft het stoornissen die betrekking hebben op de hechting. De psychische gevolgen van het lijden aan één van deze stoornissen kan voor iedere betrokkene andere vormen aannemen. Vrees en angst kunnen bij deze stoornissen een grote rol spelen. In de praktijk blijken de kenmerken niet zozeer met vrees of angst te maken te hebben, maar met symptomen als gebrek aan vreugde, stemmingswisselingen en/of boosheid en agressie ervaren of juist het zich afzonderen van een gebeurtenis of situatie.

Onder psychotrauma- en stressor gerelateerde stoornissen vallen de volgende stoornissen:

  • Reactieve hechtingsstoornis
  • Ontremd-sociaalcontactstoornis
  • Posttraumatische-stressstoornis
  • Acute stressstoornis
  • Aanpassingsstoornissen

De reactieve hechtingsstoornis uit zich in naar binnen kerend gedrag, met depressieve kenmerken en de ontremd-sociaalcontactstoornis aan naar buiten gericht ongeremd gedrag.

Wanneer er sprake is van een Posttraumatische-stressstoornis (PTSS) heeft betrokkene niet het vermogen om een schokkende gebeurtenis op een goede manier te verwerken. Kinderen kunnen ook leiden aan deze stoornis. Het leven van betrokkene raakt na het ervaren van een schokkende gebeurtenis zoals bijvoorbeeld een ongeluk, verlies of aanslag ernstig verstoord, waardoor er lichamelijke reacties optreden als gevolg van de schokkende gebeurtenis. De herinneringen hieraan kunnen pijnlijk zijn en nachtmerries en flashbacks geven, waardoor betrokkene de schokkende gebeurtenis herbeleeft. Lichamelijk kan dit zich uiten in hartkloppingen, zweten, zich somber voelen, zich gestrest en gespannen voelen. De manieren waarop zich dit kan uiten kan per persoon enorm verschillen.

Bij een acute stress-stoornis is er sprake van stress naar aanleiding van een emotionele gebeurtenis. Dit kan bijvoorbeeld komen door een traumatische ervaring zoals een inbraak, verkrachting of een auto-ongeluk. U beleeft de situatie, ongeveer vier weken na de gebeurtenis dan herhaaldelijk opnieuw. Kenmerkend voor een acute stress-stoornis is dat deze kortdurend van aard is. Deze duurt doorgaans minimaal twee dagen en maximaal vier weken. Als de klachten langer dan deze termijn aanhouden kan er sprake zijn van een andere stoornis.


Heeft u naar aanleiding van bovenstaand verhaal een ervaring, die u anoniem wilt delen? Wacht dan niet langer en laat nu uw review achter, omdat zorg iets is voor én met elkaar!  

Herkent u zich in dit verhaal? Raadpleeg dan onze website en vindt hier de beste psychische hulpverlener, die u kan adviseren én ondersteunen bij uw hulpvraag.



 

 

 

 

 

quote sign

Er werd gelijk telefonisch hulp geboden bij B4 Organisaties/ B4 Solutions. Eigenlijk was er geen plek meer maar er is toch oplossing bedacht zodat er direct hulp geboden kon worden. Mocht al na 3 dagen op gesprek komen. 

quote sign
~ Talitha